Kinderdijk trekt toeristen uit de gehele wereld met zijn 19 molens van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Na 1600 wordt het steeds moeilijker de afwatering van het drassige gebied in het westelijk deel van de Alblasserwaard te regelen. Eerst zijn er boezems gegraven voor de afwatering van de Grote Waard, in de periode 1738-1740 worden de molens gebouwd. Zij moesten het overtollige water uit de polder pompen en via de boezems lozen op de rivier de Lek.
De moderne gemalen nemen tegenwoordig hun functie over. De molens zijn landschappelijk mooi gelegen en de draaiende molenwieken bieden voor de vele bezoekers een indrukwekkend schouwspel. In de omgeving zijn diverse (bewegwijzerde) fiets- en wandelroutes. Kinderdijk maakt deel uit van de gemeente Molenwaard.
Wereldberoemd zijn ze de negentien molens van het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk. Kroonjuweeltjes die een bezoek zeker waard zijn. Molens behoren tot de belangrijkste Nederlandse monumenten, nergens anders ter wereld staan zoveel (historische) molens bij elkaar. De molens zijn gemakkelijk bereikbaar per auto of per fiets.
De waterbus vaart met LIJN 21 vanaf Rotterdam Erasmusbrug direct naar Kinderdijk. Zo kun je het hele jaar door vanaf Rotterdam naar Kinderdijk varen. De tweede route om bij de molens van Kinderdijk te komen, is via lijn 20. Deze stopt op halte Ridderkerk De Schans. Hier kan overgestapt worden op het Driehoeksveer, deze stopt ook in Kinderdijk. Het Driehoeksveer vaart binnen 10 minuten van Ridderkerk De Schans naar Kinderdijk. Wil liever eerst een stukje fietsen dan stopt lijn 20 ook in Alblasserdam. Volg dan de fietsbordjes naar Kinderdijk.