Locaties

Museummolen Nederwaard

Tijdens een dagje uit in Kinderdijk mag een bezoek aan Museummolen Nederwaard absoluut niet ontbreken. Je kunt hier in levenden lijve zien en ervaren hoe een windmolen werkt. Zo ontmoet bij de Museummolen een rasechte molenaar en kunt de hele molen –die in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven– van binnen en buiten verkennen. Bij voldoende wind wordt de molen zelfs in werking gesteld!

Een reis door de tijd

Het klassieke loopbruggetje dat toegang verschaft tot de Museummolen, vormt ook direct het begin van een boeiende reis door de tijd. Ontdek de authentieke binnenkant van de Museummolen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het interieur stamt nog uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de laatste bewoner deze molen verliet. Zoals in de ouderwetse woonkamer te zien valt, sliepen de bewoners nog in een bedstede.

Op verschillende plekken in de windmolen kun je filmpjes bekijken die het molenleven en de werking van de molen toelichten. Boeiend om te zien is ook het mechanische gedeelte van de molen. Beklim de trappen naar de drie verdiepingen, zolders genaamd, waar je de sfeer van de jaren vijftig kunt opsnuiven. Bovenin wordt je beloond met een schitterend uitzicht op de molens en prachtige natuur in de omgeving.

Ontmoet de molenaar
De molenaar is altijd aanwezig bij de Museummolen om je welkom te heten en vragen te beantwoorden. Hij is uiteraard te herkennen aan zijn typische blauwe overall en klompen. De molenaar geeft graag een rondleiding door de molen en kan alles vertellen over Kinderdijk en diens molens.

Locatie Museummolen Nederwaard
Acht stenen boezemmolens, gebouwd in 1738 staan als wachters aan de westzijde van de Middelkade. Dit is het centrale pad van het molengebied Kinderdijk. Komend vanaf de Lekdijk, liggen de molens van de Nederwaard rechts en de molens van de Overwaard links. De Museummolen is één van de molens aan de rechterzijde; zij vormen de laatste stap in het bemalingssysteem van de Nederwaard. De tweede molen is ingericht als Museummolen. Let goed op de draaiende wieken; ze scheren rakelings langs de grond. Daarom heet dit type molen ‘grondzeiler’.

Ook leuk voor jou?

Musea

Privé museum Kinderdijk

Molenstraat 136, Kinderdijk
Attracties
Galerieën en expositieruimtes
Musea

Beeldenpark Drechtoevers

Kade , Alblasserdam
Molens
Musea

Museummolen Blokweer

Blokweerschekade 7, Alblasserdam
Attracties
Monumenten
Musea

Huis van Zessen (Van Eesterenhuis)

West Kinderdijk 89, Alblasserdam
Attracties
Molens
Musea

Unesco Werelderfgoed Kinderdijk

Nederwaard 1, Kinderdijk
Attracties
Monumenten
Musea

Wisboomgemaal machinekamer

Overwaard 3, Kinderdijk