Routes

Waterlinieommetje Nieuwpoort

Wandel met het Waterlinieommetje door Nieuwpoort en ontdek de geschiedenis van de verdedigingsfunctie van vestingstad Nieuwpoort binnen de Hollandse Waterlinie.

Nieuwpoort kreeg na het Rampjaar 1672 een hoge omwalling met zes bastions, een brede gracht met aan de oostkant een beer en een toegangspoort aan de zuidkant. De nieuwe vesting moest de doorgang over de zuidelijke Lekdijk beheersen. Om het omliggende gebied gecontroleerd te kunnen laten inunderen werd een inlaatsluis ge­bouwd voor water uit de Lek. De sluis is aange­legd onder het stadhuis, zodat personen die tegen inundatie waren geen sabotage konden plegenAan de Waterlinie herinneren nog de vestingwallen, stadhuis met sluis en Arsenaal.

Het Waterlinieommetje (3 km) brengt je langs deze bezienswaardige locaties in Nieuwpoort. Je kunt de route volgen met de izi-Travel app op je smartphone.

1

Vertrekpunt parkeerplaats Buitenhaven

Het Hoofd 2
Begin de wandeling op de parkeerplaats bij de Buitenhaven. Hier vind je ook een Toeristisch Overstappunt Punt (TOP) met informatiebord.
museum - Alblasserwaard
2

Stadhuis Nieuwpoort

Binnenhaven 2
Het Stadhuis is gebouwd over het haventje. Eronder zat een sluis die diende om het Lekwater de Alblasserwaard binnen te laten en was zo samen met de vesting Nieuwpoort een onderdeel van de Oud-Hollandse waterlinie. Het stadhuis is uniek omdat het een inundatiesluis huisvest als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie.
3

Eetcafé De Dam

Buitenhaven 1
Tijd voor een hapje of een drankje? Je kunt hier terecht in het grandcafé, eetgedeelte of terras op de Dam tegenover het wereldberoemde stadhuis van Nieuwpoort.
4

NH kerk

De Nederlands Hervormde kerk stamt uit 1420. In 1774 werden het meest westelijke deel en de toren gesloopt en vervangen door een nieuwe westgevel en een koepeltoren.
Waterlinie - Nieuwpoort
5

Het Arsenaal

Buitenhaven 11
De route eindigt bij Het Arsenaal uit 1781. Nadat Nieuwpoort zijn vestingstatus had verloren, fungeerde het gebouw onder meer als opslagruimte, als zilverfabriek en nu is het in gebruik als partylocatie.

Vergelijkbare routes

Routes in de Alblasserwaard
Wandelroutes

Rondje Alblasserdam

6 Locaties
Fietsroutes
Routes in de Alblasserwaard
Wandelroutes

Beeldenpark Drechtoevers

Beeldenpark Papendrecht, Beeldenpark Alblasserdam, Beeldenpark Zwijndrecht
Wandelroutes

Ooievaarspad

TOP Nieuwpoort
Wandelroutes

Goudriaanroute

TOP Hoornaar
Wandelroutes

Blokweerroute

TOP Alblasserdam
Wandelroutes

Graafstroompad

Startpunt Wandelroute