Informatiepaneel entree Hollandse Biesbosch

maandag 12 feb 2018

Naast het spoorwegviaduct over de Baanhoekweg in Dordrecht is afgelopen zaterdag een nieuw informatiepaneel geplaatst. Een grote kaart met afbeeldingen en korte teksten geeft een schat aan informatie voor fietsers en wandelaars die zich willen oriënteren op een bezoek aan de Biesbosch.

Vogelvluchtperspectief
Het grootste deel van het paneel van 1,80 bij 1 meter wordt in beslag genomen door een gedetailleerde kaart in vogelvluchtperspectief. De kaart bestrijkt niet alleen een groot deel van de Biesbosch, maar ook van het Eiland van Dordrecht. Er is veel aan gedaan om het de kaartlezers makkelijk te maken. Het paneel is zodanig opgesteld dat west en oost zich ook echt links en rechts van de lezer bevinden. Een aantal iconische gebouwen is herkenbaar ingetekend. Zo zien we onder andere het Groothoofd, Villa Augustus, het Biesboschcentrum en Sterrenwacht Mercurius.

Informatiemix
De informatie om de kaart heen is een mix van natuur en cultuurhistorie, parkregels en oriëntatie, alles overzichtelijk in aparte blokjes gerangschikt. Tien iconen, 'bakens in het landschap', zoals cartograaf Bart Glaap ze noemt, zijn uitgelicht met tekeningen en tekstjes, waaronder de Waterbus, de Helsluis, de Historische binnenstad en de Hevel in de Nieuwe Dordtse Biesbosch (nog in aanbouw). Fiets- loop- en, waar relevant, afstanden over water van baken naar baken staan apart getekend. Ook aan de buitenlandse bezoeker is gedacht, want van elke tekst is een samenvatting in het Engels.

Van Baken naar Baken
Het paneel is ontwikkeld door Buro Glaap uit Sleeuwijk en vormt onderdeel van een reeks Van Baken naar Baken kaarten, die op steeds meer plekken in de Biesboschregio te vinden zijn. De panelen staan al in de Noordwaard en het Land van Heusden en Altena. Op het Eiland van Dordrecht gaan ze onder meer geplaatst worden in de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

Samenwerking
Een groot aantal partijen werkte mee aan de kaart, waaronder ondernemers, wandelvereniging Te Voet, Rijkswaterstaat, VVV's en de gemeenten Dordrecht en Werkendam. Het paneel kon gerealiseerd worden met steun van het Biesbosch Streekfonds.

Kijk voor meer informatie over Nationaal Park De Biesbosch op:
www.np-debiesbosch.nl
www.beleefdebiesbosch.nl
www.biesboschcentrumdordrecht.nl 

Foto: Nationaal Park De Biesbosch

  • print

VVV Idee

Kunstrondje

Liefhebber van kunst, boeken of antiek? Verzamelaar van curiosa? In Dordrecht kun je een rondje maken langs de vele kunsthandels, galeries, antiek- en curiosazaken en antiquariaten.

Lees meer

VVV NL App

De gratis VVV NL App biedt het grootste, meest actuele en betrouwbare aanbod van vrijetijdsinformatie.

Lees meer

Content VVV Idee