Jongkind & Vrienden

dinsdag 31 okt 2017

Met de tentoonstelling Jongkind & Vrienden viert het Dordrechts Museum zijn 175-jarig bestaan. Jongkind wordt beschouwd als een sleutelfiguur in de schilderkunst van de tweede helft van de 19de eeuw. Trefzeker, met oog voor de vluchtige werkelijkheid wist hij het landschap en de stad vast te leggen. Hij oogstte er bewondering en navolging mee bij vrienden en collega’s.

Maar hoe sterk ook verbonden met de grote vernieuwing van zijn tijd, de School van Barbizon en het impressionisme, hij bleef toch altijd zijn eigen weg gaan. Jongkind is daarmee ook een schilder voor de schilders. Dat maakt zijn werk bijzonder geschikt om het jubileum te vieren van een museum dat zes eeuwen Nederlandse schilderkunst laat zien.

Gezicht op de Grote Kerk
Jongkind heeft Dordrecht vanuit zijn woonplaats Parijs verschillende keren bezocht. In 1868 en 1869 maakte hij hier veel schetsen en aquarellen en tot op hoge leeftijd heeft hij de stad afgebeeld in zijn schilderijen. Soms badend in zonlicht, vaker nog bij volle maan. Het Dordrechts Museum bezat al een nachtstuk waarop een van de mooiste plekken van de stad is te zien, de Groothoofdspoort. Onlangs kon daar dankzij een schenking van de stichting Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum een tweede stuk aan worden toegevoegd, een gezicht op de Grote Kerk in dwarrelend zomerlicht. De blikvanger waarmee de tentoonstelling opent.

De tentoonstelling is te zien in het Dordrechts Museum t/m 27 mei 2018.†Meer informatie >

  • print

VVV Idee

Kanoroute Oeverlanden

Geniet vanuit je kano van het zoetwatergetijdegebied de Oeverlanden in het zuidoosten van de Hoeksche Waard.

Lees meer

Ontdek Strijensas

RecreŽren in Strijensas is hartstikke leuk! De omgeving biedt veel natuur en water. In natuurgebied de Oeverlanden kunt u o.a. heerlijk wandelen!

Lees meer

Content VVV Idee